Elke ouder krijgt weleens te maken met kwaaltjes bij hun kind. Van koorts over een oorontsteking tot de mazelen. Lees hier over de vijf meest voorkomende kwalen bij jonge kinderen van 12 maanden tot 6 jaar. Welke kwaaltjes zijn er? Wat zijn de symptomen? Wat kun je er tegen doen en vooral hoe kan je ze voorkomen?
Mazelen (waterpokken)
De mazelen, ook wel waterpokken genoemd, zijn één van de meest voorkomende kwaaltjes bij jonge kinderen. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zostervirus. De eerste symptomen zijn de talloze rode vlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam. Na een paar dagen veranderen de vlekken in blaasjes die voor jeuk kunnen zorgen. Op een gegeven moment barsten ze open, waarna korsten ontstaan. Behalve koorts en jeuk, voelt je kleine spruit zich niet erg ziek. Let wel op, bij overmatig krabben raken de blaasjes geïnfecteerd.
Waterpokken zijn erg besmettelijk en negen van de tien mensen krijgen ze in hun kindertijd. Over het algemeen duurt het zo’n tien dagen vooraleer je peuter zich weer helemaal de oude voelt.
Het is belangrijk om krabben bij mazelen te voorkomen, want zo ontstaan er littekens of infecties.
Verkoudheid
Nog zo’n klassieker in de lijst van meest voorkomende kwaaltjes is de verkoudheid. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neusholte, de bijholten en de keel. Het wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Gemiddeld zijn volwassenen twee tot vijf keer per jaar verkouden. Bij kinderen is dit vaker, wel zes tot tien keer per jaar.
Een verkoudheid gaat normaal gezien vanzelf weer over, dus medicijnen zijn vaak niet nodig. Toch gebeurt het dat je best je huisarts contacteert. Bijvoorbeeld als je kindje benauwd is, suf is en niet reageert op bepaalde prikkels, vlekjes of huidbloedinkjes heeft, erg ziek oogt, veel huilt en ontroostbaar is en/of veel pijn heeft bij het verschonen al je zijn beentjes omhoog tilt. Ook als je kindje jonger is dan drie maanden en een hogere temperatuur heeft dan 38 graden is het aan te raden even contact op te nemen met de huisarts.
De griep
Waar een verkoudheid vaak onschuldig is, wordt de griep door een gevaarlijker virus veroorzaakt, namelijk het influenzavirus. De griep komt in Vlaanderen vaker voor in de wintermaanden. Je kunt er helaas niet immuun voor worden omdat het virus ieder jaar een beetje verandert.
Is je kindje jonger dan twee jaar en heeft hij koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Is hij ouder dan twee jaar, dan is dat niet onmiddellijk nodig. Je kindje heeft vooral rust nodig. Zorg er ook voor dat je kind genoeg blijft drinken. Is hij na drie dagen nog niet genezen, dan neem je best contact op met je huisarts.
Wat zijn de symptomen van griep?
- Hoge koorts, die binnen 12 uur oploopt tot 39°C of soms hoger;
- Keelpijn en een droge hoest (zonder of met weinig slijm);
- Koude rillingen;
- Vermoeidheid;
- Hoofdpijn;
Keel- en amandelonsteking
Bij een flinke verkoudheid of keelontsteking gebeurt het weleens dat de amandelen vervelend gaan doen. Ze gaan opzetten en pijn doen bij het slippen. Een acute keel- en amandelenontsteking of infectie herstelt meestal spontaan binnen een week, zelfs in geval van een streptokokkeninfectie (bacterie).
Dit kan je doen om de keelpijn bij je kindje te verlichten:
- regelmatig drinken of op iets zuigen;
- voldoende rusten;
- zacht voedsel eten en zure dranken vermijden.
Hoofdluis
Luizen zijn kleine insecten die leven in het haar van de mens. Ze hebben niets te maken met een slechte verzorging, maar zijn helaas nog altijd een taboe. Ze komen voor bij elke leeftijdscategorie, maar treffen vooral kinderen tussen 3 en 12 jaar.
Start bij alle besmette personen tegelijk met een behandeling, anders is er telkens opnieuw een besmetting mogelijk. Breng daarnaast de onmiddellijke leefomgeving (denk aan kinderopvang, school …) van je kindje op de hoogte. Zo vermijd je dat de luizen zich verder verspreiden.
Het behandelen van de hoofdluis doe zo:
- Een hoofdlotion en een speciale luizenkam. Na een week moet de behandeling herhaald worden. Nadien moet het hoofd nog minstens 14 dagen gecontroleerd worden.
- Was mutsen, sjaals, knuffels, kammen, borstels, … op 60 °C. Kleine voorwerpen kunnen voor een dag in de diepvriezer.
- Behandelen met een speciale hoofdlotion heeft alleen zin als er al een besmetting is, maar werkt niet preventief.
Coach en pre- en postnatale kiné Maud:
Maud is kinesitherapeute in de groepspraktijk Origo in Zele. Tijdens haar masterstudies ging ze bij Mums en Bubs in opleiding om coach te worden. Blijven leren is een must voor Maud, de komende jaren staan er dan ook heel wat opleidingen en bijscholingen op haar agenda.
Zin om samen met je kleintje in beweging te blijven? Schrijf je in bij Maud of een van onze andere coaches.