5 meest voorkomende kwaaltjes na de bevalling (en wat je eraan kan doen)

door coach en pre- en postnatale kiné Maud

Een zwangerschap is een bijzondere periode die elke vrouw op een andere manier ervaart. Toch is één ding zeker: het is een flinke beproeving voor je lichaam. Dat een zwangerschap en bevalling dus sporen nalaat, is dan ook geen verrassing. Maud Dieryck – bewegingscoach bij Mums en Bubs en kinesitherapeute – deelt met ons de 5 meest voorkomende klachten én wat je eraan kan doen.

Lage rugpijn

De nummer één van de meest voorkomende klachten bij kersverse mama’s is zonder twijfel de lage rugpijn. De reden hiervoor is heel simpel: tijdens de zwangerschap neemt je gewicht enerzijds toe en verander je anderzijds van lichaamshouding. Je lichaamszwaartepunt verschuift tijdens de zwangerschap naar voren. Dat betekent een grotere belasting voor je lichaam. Het is dus heel belangrijk om dat evenwicht terug te vinden. Dat kan aan de hand van oefentherapie, maar ook door zelf bewust op je houding te letten.

Zorg voor afwisseling van je houding

De manier waarop je jouw baby draagt of hoe je bijvoorbeeld een Maxi-Cosi opheft, heeft een impact op je rug en bekken. Draag je baby niet altijd aan één zijde en zorg dat je beide benen stevig op de grond steunen.


“Draag je baby afwisselend op je linker- en rechterarm of probeer hem eens symmetrisch te dragen”

Draag je baby niet altijd aan één zijde, dit heeft impact op je bekken. Zijligging voor jou, buikligging is ook heel belangrijk, als je draagt beide benen steunen op de grond, buikspieren aanspannen naar je toe trekken. 

Urineverlies

Hoewel 1 op 3 vrouwen na de bevalling last heeft van urineverlies, wordt er nog steeds weinig over gepraat. Er zijn verschillende vormen van urineverlies. Van gaat het om stress incontinentie waarbij het verlies optreedt tijdens het hoesten, niezen, plots bewegen of in de lach schieten. Deze ‘ongelukjes’ ontstaan doordat je bekkenbodemspier en sluitspier de groter wordende druk in je buik of blaas niet goed kunnen opvangen. Het trainen van je bekkenbodem kan deze klacht al na aantal weken verhelpen.


“Laat je bijstaan door een kinesitherapeut voor het trainen van je bekkenbodem.”

Bekkenbodem

Zoals hierboven al gezegd, staat er tijdens de zwangerschap en de bevalling veel druk op je bekkenbodem. De spieren, het bindweefsel en het zenuwweefsel worden hierdoor vaak beschadigd. Na de bevalling ervaren vrouwen soms een trekkend gevoel onder in de buik bij het tillen of hebben ze last van incontinentie. Ook verzakkingen en seksuele problemen komen regelmatig voor. Hier is het trainen van je bekkenbodem – oh zo – belangrijk.”

Kiné Maud in haar praktijk in Zele.
Kiné Maud aan het werk in haar praktijk in Zele.

De knip

Veel vrouwen hebben de eerste dagen, soms weken, na de bevalling last van de ‘knip’. De wonde kan de eerste dagen veel pijn veroorzaken bij het zitten. Probeer toch zo normaal mogelijk te zitten. Dit is waarschijnlijk lastig en pijnlijk, maar het zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de wond sneller geneest en de zwelling afneemt.


“Wanneer de wonde goed gesloten is, kan je de huid masseren met olie (bv. perineum olie) om het littekenweefsel soepel te houden.”

Haarverlies

Tot slot nog een esthetisch kwaaltje. Omdat je als ‘mama to be’ tijdens de zwangerschap heel wat hormonale veranderingen doormaakt, is haarverlies een vaak voorkomende klacht na de bevalling. Je hormonen beïnvloeden de groeicyclus van je haar waardoor je helaas weinig tegen haarverlies kan doen. Maar geen paniek: het is maar tijdelijk. Gezonde voeding & voedingssupplementen kunnen soelaas bieden. 

Bio
Maud is kinesitherapeute in de groepspraktijk Origo in Zele. Tijdens haar masterstudies ging ze bij Mums en Bubs in opleiding om coach te worden. Blijven leren is een must voor Maud, de komende jaren staan er dan ook heel wat opleidingen en bijscholingen op haar agenda.