9 manieren om beter voor jezelf te zorgen

Want als je goed voor jezelf zorgt, zorg je nóg beter voor je kind(eren)! 

Als mama zetten we onszelf heel vaak op de laatste plaats. Eerst onze kinderen, partner, vrienden, familie, collega’s, buren, …, en als er dan misschien ergens eens vijf minuten over blijven, proberen we ‘quality time’ te hebben door eens alleen naar het toilet te gaan of een stukje chocolade te eten in de berging. Herkenbaar? Investeer dan alsjeblieft wat vaker in zelfzorg, en dus jezelf!

Je hoeft daarom niet wekelijks een hele dag in de wellness door te brengen (who’s got the time for that?!). Neen, kies elke dag bewust voor gezonde gewoontes en micromomentjes. Al snel zal je merken dat er meer tijd en energie overblijft voor wat écht telt.

1. Maak elke dag tijd om even op te laden

Stel voor jezelf een ‘zelfzorgmenu’ op, met dingen waar jij van ontspant: bellen met een vriendin, gaan wandelen, een warm bad nemen, eventjes in de zetel zitten met een tas koffie of thee, een boek lezen, yoga beoefenen, mediteren, je lievelingsliedje opzetten en lekker dansen, …

En maak hier ook dagelijks tijd voor. Zie het als een afspraak met jezelf!

2. Drink voldoende water

In plaats van te tellen hoeveel glazen water je drinkt, kan je beter naar de kleur van je urine kijken! Heeft die de kleur van witte wijn of lichter, dan ben je voldoende gehydrateerd. Is die donkerder? Drink dan een groot glas water, and step up your game!

3. Get your blood pumpin'

Ken je dat gevoel? Het is drie uur ‘s namiddags, en je zit onophoudelijk te geeuwen. Een klopje van de hamer… Dit is een heel typisch ‘symptoom’ van een suikerdipje.

Hoe je dat vermijdt? Door je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, en dus pieken (maar zeker ook dipjes!) te vermijden. Het grote voordeel van koolhydraten, namelijk dat ze snel verteren en snel energie opleveren, is tegelijk ook een beetje hun nadeel.

De vuistregel voor een stabiele bloedsuikerspiegel is dat je koolhydraten (bv. fruit, aardappelen, graanproducten zoals pasta of brood, …) altijd combineert met eiwitten (bv. vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden, pitten, …) en vetten (bv. olie of boter, maar ook avocado, noten, vette vis, …)

Eiwitten en vetten vertragen namelijk de maaglediging, waardoor het voedsel in je maag trager wordt afgegeven aan je darmen. Je vertering loopt dus langzamer dan wanneer je enkel koolhydraten zou eten. En je bloedsuikerspiegel gaat dus ook ‘zachter’ gaan stijgen. Denk aan een heuvel in plaats van een steile bergtop en bijbehorend ravijn.

4. Hou je bloedsuikerspiegel stabiel

Wat voor soort beweging je doet, maakt niet veel uit, maar zorg dat je elke dag eens goed je bloedsomloop op gang krijgt! En kies gewoon voor een bewegingsvorm die je graag doet. Dat is motiverender, en hou je langer vol, dan ‘gaan lopen omdat dat gezond is’ maar vooral dik tegen je goesting is.

5. Creëer geen verboden vruchten

Er bestaan eigenlijk geen slechte of goede voedingsmiddelen. Elk voedingsmiddel heeft zijn voor- en nadelen, en is eigenlijk neutraal. Zo levert chocolade bijvoorbeeld magnesium en flavonolen (anti-oxidanten die een beschermend effect hebben op je bloedvaten), en bevatten sausjes onverzadigde (gezonde) vetzuren.

Door jezelf niets te verbieden, creëer je geen verboden vruchten, en zullen snoep/chips/chocolade/… minder aantrekkingskracht hebben. Heb je er toch zin in, neem er dan, en geniet er bewust van. Zo heb je achteraf hopelijk in de plaats van een schuldgevoel een geluksgevoel!

6. Verminder je mental load door een weekmenu op te stellen

Schiet je al in de stress als je nog maar de vraag “wat eten we vanavond?” hoort? Dan kan het een goed idee zijn om een weekmenu op te stellen. Door vooraf, eventueel samen met je gezin, vast te leggen wat er die week op tafel komt, verlicht je al een stukje van je mental load.

Mental load kan je omschrijven als alle bandbreedte van je geheugen die je moet inzetten om het huishouden te runnen. Zelfs als je effectief de huishoudelijke taken deelt met je partner, is er nog altijd iemand die de eindverantwoordelijkheid draagt. En drie keer raden wie dat bijna altijd is? De vrouw inderdaad!

Denk maar aan zorgen dat de voorraad toiletpapier tijdig bijgevuld raakt zodat je nooit zonder zit, aan het bestellen van nieuwe schoenen in een grotere maat omdat je zoons voeten momenteel zo snel groeien, aan het zorgen dat er ‘s ochtends een propere brooddoos is die gevuld kan worden, … 

Je kan je wel voorstellen hoeveel tijd en energie en bandbreedte daarin kruipt hé? Door bepaalde beslissingen, zoals ‘wat eten we vanavond’ al op voorhand te nemen, verminder je dus al een stukje van die mental load. Oef!

7. Vermijd blauw licht voor het slapengaan

Wist je dat schermtijd ‘s avonds ervoor zorgt dat je minder slaaphormoon aanmaakt? Schermen zoals een smartphone, televisie, computer en tablet zenden namelijk blauw licht uit. En blauw licht betekent voor ons lichaam daglicht. Als je dus ‘s avonds naar een scherm zit te kijken, krijgt je lichaam de boodschap dat het nog dag is, en gaat het minder melatonine (= slaaphormoon) gaan aanmaken. 

Wil je vlotter en dieper slapen? Probeer dan eens een (half)uur voor het slapengaan geen schermpjes meer te kijken!

8. Lang leve singletasken

Doe taken heel bewust en aandachtig na elkaar. Als je multitaskt, doe je dingen vaak maar half en half, en duren ze vaak nog langer. Je bent dan nooit ergens met volle aandacht bij, en op die manier heb je ook vaak minder quality time met je kind(eren). Bovendien vraagt multitasken of constant van de hak op de tak springen héél veel bandbreedte en energie. Onze hersenen zijn daar niet voor gemaakt…

Probeer in de plaats bijvoorbeeld eens een kwartier heel bewust tijd en aandacht aan je kind(eren) te geven, en pas daarna aan het huishouden te beginnen. En niet allebei tegelijk half en half. En kijk eens wat dat doet met je time management en energielevels.

9. Let op de manier waarop je tegen of over jezelf praat

De manier waarop je tegen of over jezelf praat, heeft ZO’N grote invloed!⁣ Vaak zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen iemand anders zouden durven zeggen, omdat ze zo negatief of gemeen zijn.

Denk bijvoorbeeld aan jezelf ‘dom’ noemen omdat je één keer een foutje gemaakt hebt, of iets vergeten bent. Dat zou je toch ook niet tegen iemand anders zeggen die zich één keer vergist?

Draai dus die negatieve gedachten en uitspraken tegen of over jezelf om, en leer uit je moeilijke momenten of fouten.

Diëtiste Silke Desaever:

Silke coacht mama’s op weg naar meer energie en tijd voor wat écht telt, aan de hand van zelfzorg en gezonde gewoontes. Ze doet dit op een holistische manier: met voeding, mindset en lifestyle.

Meer informatie vind je op haar website.