Lekker dicht: wat je moet weten over dragen

Gedragen worden is een basisbehoefte van een baby. Even belangrijk als drinken en je behoefte doen dus. Baby’s die dagelijks 2 uur gedragen worden, huilen 50% minder dan andere baby’s. De impact die dat heeft op je vermoeidheid en gemoedstoestand als ouder is gigantisch! 

Voordelen van dragen

 

De voordelen zijn talrijk en ongelofelijk waardevol. Zo vallen baby’s gemakkelijk in slaap wanneer ze gedragen worden. Dat is het magische effect dat wij ’sleepy dust’ noemen.

En ook als drager kan je meegenieten, zo zijn de eerste communicatiesignalen van de baby direct merkbaar, waardoor je sneller kan ingrijpen en een gelukkigere baby hebt. Moeders die dragen hebben minder kans op een postnatale depressie. 

Ook niet onbelangrijk: je hebt je handen vrij!

 

Enkele voordelen voor de baby op een rijtje: 

  • Minder reflux
  • Minder last van krampjes
  • Minder kans op wiegendood
  • Snellere motorische ontwikkeling
  • Ondersteuning heupontwikkeling
  • Veilige hechting
  • Bevordert non-verbale communicatie

Verschillende draagtechnieken

Er bestaan verschillende systemen waarmee je kan dragen: rekbare doek, geweven doek, ringsling, draagzak, mei tai en half buckle. Je kan je baby hiermee op je buik, heup of rug dragen, afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje.

Een rekbare doek is een draagdoek bestaande uit een rekbare stof, een beetje zoals een t-shirt. Dit soort doek wordt vaak als kraamcadeau gegeven. Je kan het op voorhand knopen en er je pasgeboren kindje in dragen tot het een paar maanden oud is, maar heeft een paar nadelen: het kan maar een beperkt gewicht aan, het is er relatief warm in en je kan je kindje alleen op je buik dragen in één specifieke knoop. 

Een geweven draagdoek daarentegen kan een groot gewicht aan, is vaak frisser, kan je op meer dan 25 manieren knopen en is erg duurzaam. Het enige wat ouders soms tegenhoudt dit te gebruiken, is dat het ingewikkeld lijkt. Je moet het aanleren en een beetje oefenen, maar eens je het beet hebt draagt het echt zalig. Je kan ook dragen met een ringsling, een kortere geweven draagdoek met 2 ringen waar je baby gemakkelijker in en uit kan, maar waarbij het gewicht op één schouder gedragen wordt.

Veel ouders kiezen voor een draagzak. Dat ziet er simpel uit, maar is vaak toch moeilijker dan je denkt. Een draagzak moet je ook echt passen, je kan het niet op voorhand kopen. Iedereen heeft een ander postuur en je baby moet er zich comfortabel in voelen. Vergelijk het maar met een paar schoenen kopen: wat voor iemand anders goed is, is het niet per se voor jou. Dat kan soms moeilijk zijn als je een draagzak wil delen met je partner. 

Welk systeem je uiteindelijk kiest is persoonlijk, afhankelijk van je eigen voorkeur, noden en pasvorm. Bij veel draagconsulenten kan je een de verschillende soorten passen en uitproberen voordat je beslist welk merk en model je koopt. Vind hier een draagconsulent in jouw buurt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar dragen met de geweven doek, liefst op mijn rug met een knoop genaamd de double hammock. Als het iets sneller moet gaan, bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan kies ik voor rugdragen met een draagzak met gewatteerde schouderbanden. Ik vind beide manieren van dragen even fijn.

Te vermijden draagtechnieken

Draag je kindje nooit in de komma-positie. Met komma-positie bedoel ik dat je baby in een liggende houding gedragen wordt. In je armen is dat toegestaan, omdat het hoofdje dan over je arm heen een beetje naar achter kan. In een drager kan dat echter niet gegarandeerd worden en is de rug onvoldoende gesteund, waardoor de baby kan inzakken en zijn kin gemakkelijk op de borst terechtkomt. Je kindje kan dan niet meer ademen. Zo zijn er jammer genoeg al baby’s gestorven. 

Het is ook niet ergonomisch om je kindje te dragen met zijn rug tegen je aan. Het rugje wordt dan namelijk te hol getrokken door de beentjes die zakken en is daar nog niet voor ontwikkeld. Het kan leuk lijken dat kindjes meer kunnen rondkijken, maar eigenlijk worden ze dan ook snel overprikkeld. Sommige draagsystemen laten deze houding toe, maar als je de handleiding leest staat vaak ‘max 10 minuten per dag’. Dat zegt genoeg.

Tip
Draag je kindje dus vanaf dag 1 verticaal, met zijn buikje tegen je aan.

De ideale draagpositie

Een kindje moet je altijd met de beentjes in de M-positie dragen: beentjes gespreid en gebogen, poep lager dan de knieën en de knieën prikken tegen de drager. Als je wil dragen, doe het dan op een correcte manier met je kindje (en jezelf) in een ergonomische houding, dan zullen jullie er allebei veel en lang plezier aan beleven. 

Waarom Isabel begon met dragen

In de zomer van 2019 is mijn zoontje ter wereld gekomen met hulp van een vacuümpomp. Direct daarna werd hij overgebracht naar een gespecialiseerde neonatale afdeling omdat hij hulp nodig had met ademen en morfine nodig had voor de pijn. Hij lag drie dagen in de couveuse, maar knapte uiteindelijk relatief snel op. De eerste maanden was hij echter heel huilerig en had hij duidelijk last van huidhonger. We vermoeden dat de traumatische geboorte daar een grote rol in speelde. Dragen was voor mij en mijn man een must. Dat was namelijk de enige manier om hem te kalmeren.

Toen ik als nieuwbakken mama de podcast ‘Radio mama’ leerde kennen en luisterde naar de aflevering over dragen, wist ik het: ik wil ouders leren hoe ze hun baby op een correcte manier kunnen dragen! Ik verdiep mij ook in het dragen van prematuren en het helpen van kinderen/ouders met speciale noden. Een ideale combinatie met mijn beroep als kinesitherapeut.

Coach en draagconsulente Isabel: 

Benieuwd naar meer tips en tricks? Neem een kijkje op haar website Lekker Dicht  en kom alles te weten over je kindje dragen. 

Zin om te bewegen met je kleine spruit? Schrijf je in bij Isabel of een van onze andere coaches.