Leila Chatbri is een van onze enthousiaste Mums en Bubs coaches. Maar naast bewegingscoach is Leila vroedvrouw in hart en nieren. Toekomstige mama’s en papa’s kunnen 7 dagen op 7 bij haar terecht met vragen over de zwangerschap, geboorte en (borst)voeding. Hoe Leila’s werkdag eruit ziet in tijden van corona? We vroegen het haar zelf.
Leila Chatbri is een van onze enthousiaste Mums en Bubs coaches. Maar naast bewegingscoach is Leila vroedvrouw in hart en nieren. Toekomstige mama’s en papa’s kunnen 7 dagen op 7 bij haar terecht met vragen over de zwangerschap, geboorte en (borst)voeding. Hoe Leila’s werkdag eruit ziet in tijden van corona? We vroegen het haar zelf.
Het zijn drukke dagen voor jou. Hoe ‘anders’ ziet jouw dag eruit sinds de lockdown?
Leila: “Sinds de corona crisis worden mama’s sneller ontslagen uit het ziekenhuis. Normaal blijven mama’s 2 à 3 dagen in het ziekenhuis, nu verlaten ze het ziekenhuis vaak de dag zelf of de dag nadien. Daardoor komt een een groot deel van de medische opvolging bij ons terecht. Gynaecologen worden bovendien genoodzaakt om consultaties af te bouwen tot het hoogst noodzakelijke waardoor wij meer essentiële bezoeken op ons nemen.”
Op welke manier houd je contact met de mama’s? Gebeurt de opvolging nu meer digitaal?
Leila: “Na de eerste week doen we waar kan aan teleconsultatie. Maar voor bloedafname of voor hulp bij borstvoeding, ga ik natuurlijk nog langs aan huis.”
Bezoek na de bevalling is momenteel niet toegelaten. Hoeveel belang hechten mama’s aan jullie fysieke consultaties?
Leila: “Wanneer mama’s na de bevalling terug naar huis gaan, mogen vrienden noch familieleden op bezoek komen. Behalve met hun partner, kunnen vrouwen die kostbare momenten met hun baby helaas niet met anderen delen. Daardoor voelen ze zich soms geïsoleerd. Onze huisbezoeken doen hen dus ontzettend veel plezier.”
Welke vragen krijg je van ongeruste zwangere vrouwen en mama’s?
Leila: “In begin van de coronacrisis kreeg ik veel vragen van zwangere vrouwen die ongerust waren over het verloop van de bevalling. Zal alles wel lopen zoals het moet? Wat bij een tekort aan personeel? Wat als ik positief test op het COVID-virus? Mag mijn partner bij de bevalling zijn? Mag ik mijn kindje vasthouden? Gelukkig loopt alles vlot in de ziekenhuizen en is hun bezorgdheid nergens voor nodig.”
Merk je een stijging in het aantal thuisbevallingen?
Leila: “Vooral vrouwen die thuisbevalling al overwogen, zetten de stap nu gemakkelijker. De corona-crisis is bij wijze van spreken dat laatste zetje die ze nodig hadden. Een thuisbevalling moet je zéker niet overwegen uit angst voor besmetting maar alleen als je je daar helemaal goed bij voelt. In het ziekenhuis kan je ook de begeleiding en het comfort krijgen dat je nodig hebt.
Ten slotte: heb je tips voor zwangere vrouwen?
Leila: “Het is vooral belangrijk om in verbinding te blijven met jezelf en je baby. Ga een frisse neus halen, beweeg voldoende, maar op je eigen tempo. En probeer in alles het positieve te zien. Een positieve mindset is oh zo belangrijk voor het bevallingsproces en dus ook voor je baby.”
Een positieve mindset is heel belangrijk tijdens het bevallingsproces.
Onze Mums en Bubs coaches geven elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag online workouts voor jou en je kindje. En dat allemaal vanuit ons kot! Neem een zeker kijkje op onze website. We kijken er al naar uit om jou en je kleine spruit beter te leren kennen!
Coach en vroedvrouw Leila:
Al van kinds af aan wist coach Leila dat ze later met baby’s en jonge kinderen wilde werken. 17 jaar lang werkte Leila als kinderverzorgster waarbij ze baby’s cognitief, motorisch en emotioneel begeleidde en zag opgroeien tot flinke kleuter. Negen jaar geleden besloot ze haar grote droom na te jagen om vroedvrouw te worden. Dankzij haar jarenlange ervaring, voelen zowel mama’s als kinderen zich meteen op hun gemak. Leila is trotse mama van twee kinderen van 19 en 16 jaar.